Lesje “complimenten geven”

compliment

Bron: Pixabay

Een FB vriendin plaatste een nieuwe profielfoto. Een heer met uiteraard alleen maar goede bedoelingen reageerde daarop met: “nog steeds een leuke vrouw”. Nee Fred (laten we hem even Fred noemen), zo doe je dat niet. Je zegt gewoon “leuke vrouw!”. Een opmerking als “mooi!” wordt ook altijd zeer gewaardeerd.

Net zoals je tegen een zanger(es) niet moet zeggen: “het ging goed!”. Dan zeg je: “ik heb van je optreden genoten”. Liefst plak je daar nog het woordje “wederom” tussen.

“Wat zie je er goed uit vandaag” is er ook zo eentje. Dat kan beter vervangen worden door het simpele: “je ziet er goed uit” waarbij je optioneel nog “zoals gewoonlijk” erbij kan gebruiken. Succes gegarandeerd.

De bedoeling van het geven van een compliment is dat de ander zich net zo goed kan voelen over zichzelf als jij je op dat moment ten aanzien van die ander voelt . Op het moment dat je echter met je compliment onzekerheden in stand houdt of zelfs toevoegt in plaats van wegneemt straal je geen echte waardering meer uit maar lijkt het alsof je de behoefte hebt de ander te troosten.

“Al houdt het een keer op, je bent nu nog steeds leuk”. “Ik moest het even afwachten maar het zingen ging goed!”. “Normaal zie je er anders uit, maar vandaag is het toppie hoor!”.

Dat soort boodschappen, daar zit niemand op te wachten als er niet specifiek om troost gevraagd wordt.

Dus doorgaans, als je iemand écht blij wilt maken: geen troost, maar boost! (rijmt niet helaas, anders was het wel een catchy slogan geweest).

 

Over Vera Leimann

Als klein kind al kon ik het niet uitstaan als ik iets niet begreep. Het liet me niet los. Ik stel hem nog steeds, die vraag: "Waarom?" Meerdere malen per dag, maar zelden meer hardop. Er is namelijk bijna nooit één vaststaand antwoord op die vraag. Schrijven helpt me mijn gedachten te ordenen. Het helpt me om de mechanismen achter dingen en gebeurtenissen te ontdekken en beter te begrijpen wat het betekent mens te zijn. Als elk blogstukje uiteindelijk een puzzelstukje oplevert waar ook jij, beste lezer, iets aan kan hebben, dan ben al heel tevreden.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s