FaceApp: vooral blijven lachen!

gezichtsherkenning

Bron: Pixabay

Maak je je nog steeds geen zorgen over FaceApp?   Think again!

Je kunt het statement van de CEO van FaceApp, Yaroslav Goncharov, natuurlijk gewoon geloven.  Al staat er nogal summier: “Most images are deleted from our servers within 48 hours from the upload date. ”  “Most” ! Niet “all”. Waarom niet all? En hoeveel is most? 60%? 90%?  Daar zit nogal een verschil tussen.

Wie controleert het?

Of hij de data inderdaad niet doorverkoopt aan derde partijen kan ik persoonlijk niet controleren. Daarnaast weet ik niet of meneer Goncharov al dan niet verbonden is aan andere bedrijven in Rusland of dat zijn bedrijf niet te zijner tijd door die of gene overgenomen gaat worden. Want dan hebben we het namelijk niet duidelijk meer over “derde” partijen. Dat de gebruikersdata voornamelijk in Amazon en Google clouds worden opgeslagen is volgens mij niet relevant. Dat betekent niet dat het bedrijf in Rusland geen toegang tot de data heeft.

Het Russische NetTech Lab gaat een stap verder

In Rusland zit een bedrijf dat NetTech Lab heet. Dat bedrijf maakt de geavanceerde gezichtsherkenningssoftware  FindFace.

NetTech Lab belooft 99% nauwkeurigheid in het herkennen van voetgangers en fietsers op straat, in cameraopnames, op video’s. De software herkent ook het geslacht, de leeftijd en de emoties van de personen in kwestie. Het bedrijf verkoopt de software o.a. aan winkels, zodat die het gedrag van hun klanten kunnen monitoren. Niet alleen voor de veiligheid maar ook om de omzet de vergroten.
Casino’s, banken, organisatoren van events, bedrijven ….. iedereen mag –  voor zover ik dat op hun site kan zien – de software kopen en inzetten zoals hij/zij dat wil.

Iedereen kan mensen vinden met behulp van een foto

Findface begon als een voor iedereen downloadbare app met 70% nauwkeurigheid waarmee je een op straat genomen foto direct aan een profiel op VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook, kon koppelen. Inmiddels bestaat de link naar de oorspronkelijke Findface app niet meer (althans ik kon de link in dit artikel niet bezoeken – 403 forbidden) maar er zijn alternatieven.

Bijvoorbeeld PimEyes dat in het bezit is van een Poolse meneer. Daarmee kan je een willekeurige foto uploaden (er wordt beloofd dat die niet wordt bewaard) en dan zoekt de app online of hij een match kan vinden op bijvoorbeeld social media sites.
Of Dating.ai van de Amerikaan Heath Ahrens. Dating.ai is een app met een gratis versie waar je een foto van een celebrity kunt uploaden en de app kunt laten zoeken naar een look-alike op datingsites.

Forbes schreef over Dating.ai: “Finally, The Perfect App For Superfans, Stalkers, And Serial Killers”.

Ik zou zeggen: gewoon je lachebekjes via FaceApp blijven plaatsen. NetTech Lab zal je wellicht dankbaar zijn, net zoals andere gezichtsherkenningsapp ontwikkelaars.  Wat de gevolgen zijn?

We zullen het merken.

Ik vrees dat het lachen ons uiteindelijk zal vergaan.

Over Vera Leimann

Als klein kind al kon ik het niet uitstaan als ik iets niet begreep. Het liet me niet los. Ik stel hem nog steeds, die vraag: "Waarom?" Meerdere malen per dag, maar zelden meer hardop. Er is namelijk bijna nooit één vaststaand antwoord op die vraag. Schrijven helpt me mijn gedachten te ordenen. Het helpt me om de mechanismen achter dingen en gebeurtenissen te ontdekken en beter te begrijpen wat het betekent mens te zijn. Als elk blogstukje uiteindelijk een puzzelstukje oplevert waar ook jij, beste lezer, iets aan kan hebben, dan ben al heel tevreden.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s