Hou op met dat gezeur over Stichting kLEEF.

KLEEF

De eigenaren Kerstin en Eric Witten van het luxe bordeel de Villa in Beekbergen zouden afgelopen zaterdag een cheque van 500 Euro overhandigen aan Stichting kLEEF in Apeldoorn, een inloophuis waar mensen met kanker en hun naasten elkaar steun kunnen geven tijdens of na behandelingen, middels activiteiten zoals schilderscursussen, eten met elkaar, sporten etcetera.

Dat overhandigen van de cheque ging niet door want voorzitter Paul Bosman van kLEEF voelde hier niet zoveel voor.

Dat viel natuurlijk niet goed bij Eric en Kerstin die hun ongenoegen hierover op Facebook ventileerden. Alleen dachten zij dat ze een cheque zouden overhandigen aan het KWF en dat het KWF dat had geweigerd. Dat bericht is inmiddels verwijderd maar werd wel door duizenden mensen gelezen, gedeeld en beoordeeld waardoor de Stentor, de Metro en PowNed het verhaal oppikten, elk met een bepaalde onzorgvuldigheid, waardoor nog meer misverstanden dreigden te ontstaan.

Zo zou de Villa gevraagd zijn door de organisatie van het Drakenboot festival dat afgelopen week-end plaatsvond om het geld aan een goed doel te geven. Ook dat was niet waar.

De Villa schreef hier gisteren over op haar FB pagina:
“Beste Villa volgers,
Hier de laatste mededeling over de kwestie van de geweigerde donatie aangaande het Drakenbootfestival.
Wij willen nog 1x uitleggen hoe eea in zijn werk is gegaan en waarom het zo escaleerde in de media.
De Villa heeft een team tijdens het festival gesponsord met shirts. Dit team, met Dennis Panhuijsen als captain van de boot en dus niet als organisator van het festival, wilde als tegenprestatie een donatie voor het goede doel. Wij stelden 500 euro ter beschikking. Het goede doel was ‘kLeef in Apeldoorn. Dus niet het KWF wat in eerste instantie het idee was. Deze stichting heeft helaas onze donatie geweigerd op de grond van de aard van het bedrijf wat wij zijn .Ik heb mijn ongenoegen daarover op Facebook geuit. Dat is ontzettend vaak gelezen en ge-repost. In totaal hebben 6000 mensen het bericht gelezen. Met als gevolg dat het lokale, regionale en uiteindelijk het landelijke nieuws er aandacht aan besteedden. Het is nooit onze bedoeling geweest er enig goed doel mee in discrediet te brengen, alleen dat wij het zeer onterecht vinden dat deze donatie op deze grond van bedrijfskeuze wordt geweigerd. Wij zijn er juist voor meer openheid in deze tak van sport te brengen en om vooroordelen weg te nemen. Wij respecteren de keuze van ‘kLeef dan ook, maar begrijpen is anders en dat hoeft niet. Ook onze dames en familieleden kunnen door kanker getroffen worden en hulp nodig hebben. Wat ons betreft is iedereen daarin gelijk en dus ook de hulp die vaak uit onverwachte hoek kan komen. Het geld wordt gedoneerd aan het KWF en wat ons betreft is de kous daarmee af.
Kerstin en Eric Witten.”

Of het KWF in “eerste instantie het idee was” en wiens idee dat precies was blijft onduidelijk. Duidelijk was in ieder geval, dat toen de donatie werd geweigerd, de eigenaren van de Villa ervan overtuigd waren dat het geld door KWF was geweigerd en dat op Facebook hadden geventileerd.

Ook op zondag 26 juni dacht men nog steeds  dat het om het KWF ging:

“De Drakenbootrace was een fantastisch succes. Ondanks de regen een topdag! Voor wat betreft onze donatie aan het KWF: dit bericht is ontzettend veel gelezen en gedeeld met ook veel negatieve reacties. Laten we vooral niet vergeten dat deze mensen heel veel goede dingen doen, en dat degene die onze donatie geweigerd heeft niet het hele KWF is.”

Op maandag 27 juni was dat misverstand nog steeds niet de wereld uit:

“Beste mensen,
Wij hebben het bericht over onze donatie aan het KWF verwijderd. De reden daarvoor is dat het teveel een eigen leven ging leiden en het laatste wat wij willen is enige schade berokkenen aan dit fonds. We moeten vooral niet vergeten dat zij strijden voor een beter leven voor iedereen en ook dus van iedereen steun verdienen. Wij hopen dat jullie ook dit bericht willen delen. Wij willen iedereen bedanken die voor onze branche is opgekomen. Dit waarderen wij zeer.
Kerstin en Eric Witten.”

Het KWF kreeg landelijk veel negatieve aandacht door, aldus PowNed, op 28 juni.

Stichting Fight Cancer wist waar de verwarring aan lag wilde ook even reclame maken en meldde op beide, hierboven geciteerde berichten:

“Hallo #ClubDeVillaBeekbergen, wellicht is er verwarring ontstaan afgelopen weekend, want stichting Fight cancer is als goede doel gekoppeld aan het Drakenbootfestival. Fight cancer is het jonge rebelse zusje van KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society. Wij zullen – net zoals KWF – geen donaties weigeren! Hartstikke goed en mooi dat ook jullie de handen ineen slaan tegen kanker. Trouwens, op 18 september zwemmen wij in het Apeldoornse kanaal om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Wellicht willen jullie ook meezwemmen met een team? Kijk voor meer informatie op www.swimtofightcancer.nl “ .

Het antwoord hierop:
“Een goeden avond. Bedankt voor jullie bericht. Het is uiteraard allemaal 1 groot misverstand en dat komt ook weer helemaal goed. Die donatie regel ik volgende week, maar zonder er publiciteit aan te geven lijkt me, die is er al genoeg geweest. Zwemmen voor onze dames? Dat wordt wat lastig ben ik bang…….
Groet, Eric Witten. “

Reclame, dáár gaat het om. Zolang het niet teveel kost. Een dagje zwemmen voor het goede doel betekent een dagje niet werken voor ettelijke dames en dat kost wel iets méér dan 500 Euro. Maar dan zal ik wel weer cynisch zijn en geen respect hebben voor die of gene. Soit. Het gaat me er niet om om het beroep van de dames en hun keuzes hierin af te kraken. Het gaat me om de hypocrisie in de hele gang van zaken.

Hoe dan ook, voorzitter Paul Bosman van stichting kLeef had waarschijnlijk geen zin om een reclameplatform te zijn voor de Villa door een cheque te laten overhandigen met de nodige camera in zijn gezicht en media aandacht en heeft dat geweigerd. Zowel Stentor als Metro schrijven dat er sprake was van een overhandigen van de cheque op zaterdagavond. Dat móet iets zijn geweest met media erbij enzovoort. Want hee, je kunt natuurlijk ook gelijk geld via de bank overmaken. Op persoonlijke titel en niet namens je bedrijf. Zonder poespas.

Overigens: ook Drakenboot festival organisator Eric-Jan Westen had geen zin in reclame van de Villa.

“Eric-Jan Westen, de organisator van het Drakenboot-festival is niet blij met alle ophef. ,,Zelfs PowNed heeft het onderwerp opgepakt terwijl De Villa zelf niet eens een boot had”, zegt hij. ,,Dat een buurt de shirts laat sponsoren, daar kunnen wij natuurlijk niets aan doen. Maar toen De Villa zich bij ons meldde en vroeg of ze zondag ook reclame mochten maken, een spandoek en banners, hebben we daarvoor gepast.”
Waarom? Omdat het een gezinsdag was. Bron: de Stentor.

Maar dáár hoor je dan weer niets over op de FB pagina van de Villa. Maar ja, het gaat dan ook om de organisator van een groot festival en niet om de voorzitter van een kleine, relatief onbekende stichting.

Iedereen heeft gelijk zijn mening klaar over de motieven van stichting kLEEF terwijl niemand lijkt te weten wat men daar eigenlijk doet. PowNed (dat trouwens óók al verkeerd dacht dat de donatie al gestort was en weer teruggestort – doe eens je huiswerk) noemt de stichting een lokale variant van het KWF. Nou nee. “StichtingkLEEF heeft als doelstelling mensen met kanker en hun naasten te ondersteunen bij het optimaal houden van hun kwaliteit van leven.” aldus het Gelre ziekenhuis. Dat doet kLEEF heel goed door het organiseren van allerlei activiteiten voor lotgenoten en hun naasten in een warme en huiselijke sfeer. Het is niet voor niets dat het Gelre ziekenhuis patiënten op deze stichting attent maakt.
Dan weet u dat ook weer.

En even tussen ons: ik baal er ontzettend van dat mensen die hun hart op de goede plek hebben, die  geen enkel belang hebben in de vorm van geld of persoonlijk gewin, zó slecht in het nieuws komen. Gewoon omdat de voorzitter een afweging heeft gemaakt die hij op dat moment het beste vond.

Maar dat mag natuurlijk niet. Want je moet, als je voorzitter bent van een stichting die te maken heeft met kankerpatiënten elke cent accepteren, koste wat het kost, want het is geld. Voor mensen met kanker. Iedereen is zó begaan met deze patiënten (en dus niet met de eigen profilering), maar intussen heeft niemand blijkbaar een idee wat men dan bij zo’n stichting doet. Sowieso had zéker  de club die 500 Euro wilde doneren geen idee waar men het geld aan zou gaan geven. Als er maar het woord “kanker” in zat.  Men dacht dat men geld aan het KWF gaf. Kanker is kanker, en het verschil tussen verschillende organisaties die élk hun eigen ding doen, is niet zo belangrijk. Als we maar aan kanker geven. Zucht.

Luister: mensen die gebruik maken van hetgeen die stichting kLEEF te bieden heeft zullen zich, als ze iets tegen bordelen hebben, niet zo gemakkelijk voelen bij het feit dat ze bij die stichting binnenlopen en er gebruik van maken. Mensen die iets tegen bordelen hebben zijn daarbij geen uitzondering.
Neem daarbij nog de logische aanname dat andere weldoeners misschien hun eigen donatie terugtrekken als ze er wind van krijgen dat een stichting zoals kLEEF geld aanneemt van een bordeel, dan komt het erop neer dat een voorzitter een afweging moet maken tussen kosten en baten. Dat is misschien niet ideaal, maar het is wél de keiharde realiteit.

Ik heb, voor de context, overigens zelf niets tegen bordelen als vrouwen er vrijwillig werken en niet uitgebuit worden. Ik heb niets tegen prostituees, als zij willen doen wat zij doen, dan is dat hún keus. Ik zou het zélf niet kunnen, maar als zij dat wél kunnen, prima. Waar een markt is, is behoefte. En die vervullen, daar is niets mis mee, zolang niemand er de dupe van wordt. Dat kan in dít bordeel het geval zijn.

Maar ik ben ook voor keuzevrijheid. En als iemand denkt dat het beter is een donatie van een bordeel te weigeren om zijn/haar club gaande te houden en mensen te blijven helpen, dan is dat op zich iets waar niets mis mee is.

Dat de eigenaren van het bordeel alleen maar aan de patiënten dachten toen ze zo verbolgen waren over de weigering van de donatie, dat wil er bij mij niet. Want ze hadden geen idee aan wie ze het geld zouden gaan geven en vervolgens geen flauw benul over wat die stichting doet. Als je zó begaan bent met een doel, hoe kan het dan dat je je daarin niet verdiept? En niet weet aan wie je geeft?

Mensen, hou eens op met dat gezeur over dat een  stichting voor kanker patiënten een donatie afwijst. De voorzitter  in kwestie had er zijn redenen voor en zolang iedereen die er zo verontwaardigd over was de man persoonlijk niet oprecht en onbevooroordeeld naar zijn motieven vraagt, blijft het gissen. Ik weet niet wat er is gebeurd en u ook niet.

Paul Bosman had als voorzitter van stichting kLEEF iets besloten en had daar zijn redenen voor.
Net zoals Eric-Jan Westen als organisator van het Drakenbootfestival er zijn redenen voor had om afgelopen zondag reclame van de Villa tijdens zijn festival te weigeren.

Live and let live. “Deal with it and stop whining!!!!

Over Vera Leimann

Als klein kind al kon ik het niet uitstaan als ik iets niet begreep. Het liet me niet los. Ik stel hem nog steeds, die vraag: "Waarom?" Meerdere malen per dag, maar zelden meer hardop. Er is namelijk bijna nooit één vaststaand antwoord op die vraag. Schrijven helpt me mijn gedachten te ordenen. Het helpt me om de mechanismen achter dingen en gebeurtenissen te ontdekken en beter te begrijpen wat het betekent mens te zijn. Als elk blogstukje uiteindelijk een puzzelstukje oplevert waar ook jij, beste lezer, iets aan kan hebben, dan ben al heel tevreden.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie